"היית מאמינה שיש גינה כזו במרכז מילאנו, שקטה כל כך עד שניתן לשמוע ציוץ של ציפורים וצלצול של פעמונים? ממש גן עדן". אומר לי פיירו ליסוני, אדריכל ומעצב רב-תחומי, שנע בקלות בין תכנון מגדלים, מלונות, פריטי ריהוט ומוצרים משלימים, לאורך שלושת העשורים שבהם הוא פעיל.
הפגישה שלנו מתקיימת בפינתו של גן קסום ומוצל, עתיר במדשאות ובעצים עתיקים. ליסוני, שמציין 30 שנה לשיתוף הפעולה שלו עם חברת Living Divani שמיוצגת בישראל בהביטאט, בחר בו כלוקיישן להקמת תערוכה מיוחדת לכבוד האירוע. “אני עובר כאן בכל בוקר בדרכי לסטודיו", הוא מספר.
אתה מעצב עסוק. על כמה פרויקטים אתה עובד במקביל?
"בסטודיו במילאנו עובדים 72 אנשים, בניו יורק אנחנו 12. אנחנו חולשים על כ-25 פרויקטים שמפוזרים בכל העולם. בכל אחד מהם אנחנו נותנים מענה בנושא עיצוב תעשייתי, עיצוב פנים ועיצוב גרפי".
עד כמה אתה מעורב בכל פרויקט?
"מעורב לחלוטין, עד רמת הפרטים. אני מעצב הכול, הצוות עוקב אחריי ומפתח את הרישומים שלי לפרטי פרטים מדויקים".

איך זה אפשרי?
"צריך להיות קצת סכיזופרן, מעט משוגע, ובעיקר להפיק 26 שעות מתוך 24 שיש ביממה".
מה תחום העיצוב המועדף עליך, מכל התחומים שבהם אתה פועל?
"אני מילאנזי. במילאנו אנחנו לומדים להיות אדריכלים. אנחנו לא מחלקים את התחום לתתי נושאים כמו עיצוב תעשייתי, עיצוב פנים או אדריכלות, ובטח שלא מתעדפים. אנחנו אדריכלים ואנחנו יכולים לתכנן בניין, לעצב את הפנים שלו ולעצב אובייקטים שקיימים בו".
מי מהפרויקטים שלך קרוב לליבך במיוחד?
"יש לך משפחה? ילדים? מי מהם עדיף על האחר? עבורי זה אותו דבר. אין טוב יותר. יש לי רגשות שונים לפרויקטים שונים, אבל אין לי עדיפות. יש לי הרבה ילדים ברחבי העולם. בכל אחד מהם יש איכויות אחרות, טעויות שונות, אבל אין מישהו מהם שטוב יותר או פחות".
איך אתה מרגיש כשפרויקט מסתיים?
"ביום הפתיחה או ההשקה אני אומלל ומפוחד לחלוטין. זה קורה לי בכל פעם, וזה בגלל שאני רוצה לשנות ולתכנן את הכול מחדש. לא קל לי עם זה".
והעובדה שאנשים מגיבים ומפרגנים?
"התגובות לא משנות מבחינתי. בכל פעם אני מנסה ללמוד מהטעויות שעשיתי בפרויקטים הקודמים, אבל אני יצירתי ומצליח להמציא טעויות חדשות. אני אחד הטובים בעולם בזה".
"בלי משמעת לא קורה דבר"
הפחד שמעיין הרעיונות השופע ייבש משותף להרבה יוצרים שהכרתי. ליסוני נראה נינוח במיוחד, גם כשאני שואלת על זמנים קשים, כאלה שבהם אין רעיונות טובים. "רעיונות טובים הם לא עניין רומנטי כמו שנוטים לחשוב. אני לא קם בבוקר עם רעיון נפלא לבית מלון או לספה. אני עובד בצוות, תמיד, ועל כל פרויקט, והרעיון הוא תולדה של עבודת הצוות המשותפת. היצירתיות היא למעשה תהליך. אני איש עובד שחי חיים שמאופיינים במשמעת גבוהה".

משמעת חשובה יותר מכישרון?
"בלי כישרון לא ניתן לעשות דבר, אני בר מזל מבחינה זו, אבל המשמעת חיונית, בלעדיה לא קורה דבר. משמעת, מוטיבציה וגישה, רק מי שרץ למרחקים ארוכים מצליח".
אז אתה לא רוק סטאר?
"ב-20 השנה האחרונות הפכנו לכוכבי רוק. אנשים משוכנעים שאדריכלים ומעצבים לא עובדים. שהיומיום שלנו כולל רעיונות שמגיעים בפתאומיות, בחורות יפות, שמפניה וראיונות לעיתונות. ממש לא! זו התבוננות שטחית. הדרך היחידה היא משמעת, עבודה ומחקר".
יש דבר שהיית רוצה לעצב, חלום שעוד לא הגשמת?
"אני פיירו ליסוני, אני עושה כמעט כל מה שאני רוצה".
עיצוב יכול לשנות את העולם?
"רק לרעה. אני מתכוון להיבט האקולוגי. מעולם לא חשבתי שעיצוב יכול לשפר את העולם. אם אתה בור, זה לא משנה אם אתה יושב על ספה יפה. אדריכלות כן יכולה לשפר חיים. היא יכולה להכניס לחיים של אנשים יופי או כיעור, אבל עיצוב לא.
כולם מדברים על עיצוב דמוקרטי, עיצוב לכולם, וזו טעות. זה אבסורד. אנשים במרכז אפריקה שחסרים להם מים, לא ידברו על עיצוב אלא על הדרך לשרוד.
היכולת לרכוש עיצוב קשורה לסדרי עדיפויות ולא לכמות הכסף שיש לך. אם עיצוב חשוב לך ואין לך מספיק כסף, תקנה איקאה במקום ליסוני. זה פשוט".
היית רוצה לעצב לאיקאה?
"זה לא מענין אותי. אני רוצה לעצב פריטים יקרים לאנשים עשירים שרוצים לבזבז הון על ספה אחת".
לליסוני קשר הדוק לישראל. הוא עיצב את מלון ממילא בירושלים, ולאחרונה מגיע לביקורים בתל אביב. "אני אוהב את תל אביב. יש בה אנרגיה, יופי, גישה רב-תרבותית ומסיבות. אני גם מתלהב מיפו, היא הפכה להיות מלאת אנרגיה וחיים. ירושלים מלאה היסטוריה אבל משעממת. אני לא אוהב את האנרגיה שיש בה, היא קשה".
הכתבה לקוחה מתוך מגזין CONCEPT בהפקת גלובס המחלקה המסחרית ובעריכת שרון היבש.